Наступна новина > < Попередня новина

17.04.2021 16:00 давність новини: 3 р.
Категорія: Загальні новини

Анатолій Бондар: «Щиро дякуємо вінничанам за спільну роботу зі створення лісів майбутнього»!

Шановні вінничани! Сьогодні, 17 квітня, в День довкілля, завершується Всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом», яка стартувала 21 березня. Це справді всенародна акція, ініційована Державним агентством лісових ресурсів України! Адже створення нових лісів - справа державної ваги, кожного жителя Вінницької області!
Участь у Всеукраїнській акції стала справою честі для голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Борзова, голови обласної ради В’ячеслава Соколового, голів районних рад, райдержадміністрацій області, депутатів рад усіх рівнів, територіальних громад, журналістів, представників громадськості, 7000 членів учнівських лісництв. Приємно усвідомлювати, що і 2021 рік, не зважаючи на карантинні обмеження, став роком активної і масової підтримки всіх починань лісівників Вінниччини!
Акція дала нам усім чудову можливість оцінити своє відношення до лісу, природи, долучитися до вирішення проблеми збереження зелених легенів держави. Бо чисте довкілля – це наше здоров’я, життя, щастя! Під час проведення акції з 21 березня до 17 квітня 62 лісництва обласного управління лісового та мисливського господарства висадили один мільйон штук дерев на площі 240 га!
Створення лісів у всі часи було справою нелегкою, благородною, вкрай необхідною для держави, кожного її громадянина. Лісівники області щиро дякують вінничанам, органам місцевого самоврядування та державної виконавчої за повне розуміння й підтримку в питаннях заліснення Вінниччини, за те, що активно і з великим задоволенням відгукнулися на наше запрошення приєднатися до Всеукраїнської акції "Створюємо ліси разом". 
Успішно завершили вінницькі лісівники і щорічну весняну лісокультурну кампанію, створивши лісові культури на площі 835 га. Активно підтримали лісівники Вінниччини міжнародну екологічну акцію «Озеленення планети». Лише за один день 10 квітня держлісгоспи області разом з екосвідомими громадянами висадили 203 тисячі дерев!
Вагомим є результат плідної співпраці лісівників і жителів області, яким не байдужа доля лісів рідної України, дубових гаїв Вінниччини.
Україна сьогодні користується плодами праці лісівників, які створювали ліси у 20 столітті. Лише за роки Незалежності України на Вінниччині обсяги лісовідновлення та лісорозведення склали майже 40 тисяч гектарів!
Лісистість Вінниччини сьогодні – 13,8%. А щоб мати хоча би оптимальних 15%, потрібно створити ще 30 тис. га нових лісів. 70% лісів області – рукотворні діброви. 
Сьогодні в роботі лісівників Вінниччини головне питання - формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень. Клімат стає різко континентальним Літо - жарке і посушливе. Понижуються ґрунтові води, змінюється гідрорежим ґрунту.
Масово всихає ялина європейська. Сильні вітри розхитують дерева, підривають коріння і ослаблюють їх. Високий температурний режим веде до різкого збільшення транспірації дерев, які не готові до цього. І потім ослаблені дерева «добиваються» стовбуровими шкідниками. Єдиний вихід - заліснення лісових ділянок листяними породами чи створення мішаних, стійких до негативних факторів, насаджень.
Тому держлісгоспи при створенні лісових культур до їхнього складу вводять не лише горіх чорний, черешню звичайну, грушу звичайну, а й такі рідкісні породи як береку лікарську, гікорі білий, гікорі гіркий. 
Держпідприємства лісового господарства Вінниччини мають багатий досвід створення високопродуктивних лісів. Для їх створення держлісгоспи вирощують щорічно 10-12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід з подальшою реалізацією на об’єкти озеленення області. Це дає змогу озеленити населені пункти, території навчальних та виховних закладів, лікарень. Лісівники надають будь-яку допомогу всім бажаючим у придбанні посадкового матеріалу декоративних та інших лісоутворюючих порід.
Твердо запевняю вінничан: лісівники області гідно виконують важливе державне завдання - підвищення продуктивності лісів, покращення їх породного складу, підвищення стійкості лісових насаджень лісогосподарськими заходами, проведення поступової заміни малопродуктивних лісових насаджень на високопродуктивні з головною породою дубом звичайним.
Дорогі вінничани! Лісівники області щиро дякують вам за те, що ви зробили все залежне від себе для проведення акції «Створюємо ліси разом». Важливий загальнодержавний захід пройшов на Вінниччині активно і приніс бажаний результат. Адже разом з вами створено сотні гектарів нових лісів, алеї, парки, проведено озеленення шкіл, лікарень, дитячих садків, осель, населених пунктів. Адже чисті зелені легені нашої держави – запорука екологічної рівноваги, здоров’я наших людей!
 
Анатолій БОНДАР, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, заслужений лісівник України