Наступна новина > < Попередня новина

12.08.2020 12:54 давність новини: 4 р.
Автор:  Пресслужба ВОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Більше 30 років створює і береже подільський ліс

М.О.Мокрицький жив із сім’єю на лісовиму кордоні, садив «Шевченківський шлях» і за роки роботи створив нових лісів понад 50 га.
Микола Олександрович , майстер лісу обходу №1 Ситківецького лісництва, є одним із найкращих майстрів лісу ДП «Гайсинський лісгосп». Відповідально ставиться до роботи і є справжнім щирим лісівником, професіоналом своєї справи. Працював за 31 рік із шістьома лісничими. Гарно про його роботу відгукується і нинішній керівник лісництва:
- Відмінний стан різновікових лісових культур – це результат вчасно та якісно виконаних доглядів, - підтверджує лісничий Ситківецького лісництва О.Р.Бірецький. – Адже за стільки років роботи на одному обході Микола Олександрович знає тут все досконало. Тому й ставиться з такою ретельністю до роботи, виконуючи все на совість. Жив багато років на лісовому кордоні, тому часто навіть увечері міг вийти на ділянку, прополоти бур’яни.
На тому лісовому кордоні жив Микола Олександрович більше 10 років, практично побудувавши його з нуля. Тоді стару будівлю вони знесли, а будинок, літню кухню побудували заново. Відремонтували господарські будівлі, спорудили огорожу. На тому місці були проблеми з водою, її найчастіше підвозили. Тому пізніше взявся лісівник і за спорудження артезіанської свердловини. Жили на кордоні разом із дружиною та двома доньками-школярками. По черзі з дружиною проводили, підвозили дітей до школи – в село добиратися звідти кілометрів три. А пізніше переїхали в це ж село Ометинці Немирівського району жити у батьківську хату. Зараз у тій лісовій оселі ніхто не проживає – нині це рідкість, щоб хтось виявив бажання мешкати в лісі, але підтримується будівля та подвір’я у належному стані.
До лісівничої роботи звичний із дитинства, розповідає Микола Олександрович. Адже жив у селі Білки, де у них по сусідству був лісник. Йому й допомагали з малечку у різних роботах. Лісівничу освіту здобув Микола Олександрович у 1992 році, закінчивши Великоанадольський лісовий технікум, спеціальність – лісове господарство. І ось уже працює на посаді майстра лісу у цьому обході впродовж 31 року.
Площа лісового фонду обходу - 602 га. Щороку в обході відводиться під відтворення лісу різна площа. Приміром, у 2016 році  створено – 3,5 га, у 2017 році – 3,3 га, у 2018 році – 3 га, у 2019 році  – 3,5 га, у 2020 році – 3,2 га. Микола Олександрович згадує про нелегкі минулі роки, коли крім відтворення минулорічних лісосік були чималі об’єми роботи із заліснення переданих деградованих земель, тобто створення нових лісів:
- Були роки, що нових лісів садили по 2 га, 4 га. Навіть до 5 га за весну, це коли лісничим був П.О.Латюк, нині лісничий Гайсинського лісництва. А загалом за роки роботи у лісгоспі за моєю участю було створено понад 50 га нових лісів. Вже спражні діброви! Важка це справа, але дуже потрібна!. Адже нові ліси – це збільшення лісистості нашого краю, бо ж яри, балки, пустирі заліснюють – і на місці колишньої пустки зростають помаленьку зелені ліси!
І нові ліси, і держлісфонд – усі лісові культури потребують доглядів у перші 5 років життя. А далі – і рубок догляду за лісом, освітлення, прочищення. Адже завдання лісівника Віниччини – не просто посадити ліс, а створити високопродуктивні біологічно стійкі лісові насадження, справжні ліси майбутнього. Тому для нащадків залишають прекрасні дубові діброви, вводять цінні та посухостійкі породи горіха чорного, модрини, дугласії. І не забувають про наші рідні – липу, грушу, черешню.
Всі лісові культури створюють за продуманими схемами змішування, не забуваючи про головну породу, відводячи важливе місце супутнім підгінним породам, вводячи і плодові дерева, які приваблюють птахів. Всі ці лісові породи щороку висаджує на ділянках свого обходу і Микола Олександрович.
З гордістю згадує і свою участь у посадці так званого Шевченківського шляху. Кажуть, що Кобзар за життя проходив цією місцевістю. Цю грунтову дорогу обсадили 15 років тому рядом дерев: 10 лип, 3 горобини.
На фото – цьогорічні культури дуба звичайого з горіхом чорним. Схема створення: 3рДЗ + 1рГЧ + 3рДЗ + 1рЧр.  На іншому фото - лісові культури 2016 року створення. 3рДЗ + 1рГЧ.
Такі доглянуті ряди, культури, які мають прекрасний приріст і приживлюваність, є найкращим доказом хорошої роботи відповідального лісівника!