Наступна новина > < Попередня новина

03.11.2021 19:30 давність новини: 2 р.
Автор:  пресслужба .ВОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Гайсинські лісівники продовжують заготівлю лісового насіння

Восени для лісівників Вінниччини однією з найважливіших робіт є заготівля насіння основних та супутніх лісоутворюючих порід. Адже від якості насіння залежить якість посадкового матеріалу. На віддмінному рівні займаються лісонасіннєвою справою лісівники ДП «Гайсинський лісгосп».
Щороку підприємство заготовляє заплановану кількість насіння для того, щоб забезпечити відтворення лісу власним садивним матеріалом, вирощеним у лісових розсадниках та теплично-парниковому комплексі.
Осінь – це гаряча пора для заготівлі насіння головної лісоутворючої породи подільських дібров – дуба звичайного. Також восени відбувається заготівля насіння горіха чорного. Ця порода не рідна для подільських лісів, одначе вінницькі лісівники активно її вводять у склад лісових культур. Адже цей перспективний у вирощуванні інтродуцент цінують за хорошу деревину, стійкість до хвороб, шкідників та за посухостійкість. До того ж, у нас цей «чужоземець» прекрасно себе почуває, дає відмінну приживлюваність і приріст. Гайсинський лісгосп повністю забезпечує потреби лісництв власним насінням горіха чорного.
Заплановано заготовити 14 тонн насіння листяних порід, з яких 7 тонн – дуба звичайного, 3,4 тонни – дуба червоного, 3 тонни – горіха чорного. Наразі гайсинськими лісівниками зібрано 7,8 тонн насіння листяних порід.
Усе зібране насіння проходить перевірку у Вінницькій лісонасіннєвій станції, після чого лісівники проводять осінній посів. Особливо важливо висіяти зараз жолудь дуба звичайного. Осінні посіви вважаються більш якісними. Також можна частину насіння дуба зберігати до весни у непромерзаючих ямах або траншеях. Жолудь пересипають прошарками піску товщиною 5-7 см. Насіння інших лісових деревних та чагарникових порід, яке поки що не висівають, знаходиться у насіннєвому сховищі.
На фото – висівання лісового насіння у лісовому розсаднику Басаличівського лісництва, лісничий А.В.Швець. У посівному відділенні вирощують сіянці основних лісоутворюючих порід: дуб звичайний, горіх чорний, сосна звичайна, черешня, модрина, ялина. У парниках зростають сіянці ялиці білої, береки лікарської.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ