Наступна новина > < Попередня новина

26.11.2021 20:49 давність новини: 2 р.
Автор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Гайсинські лісівники створюють нові ліси

Цього року Гайсинська, Райгородська, Соболівська та Дашівська громади передали лісівникам землі для заліснення
Лісівники Вінниччини щороку відновлюють ліси на місці рубок головного користування. А ще одне із надважливих завдань – це підвищення лісистості області, збільшення загальної площі лісів за рахунок створення нових лісів на новоприйнятих землях. Ці землі зазвичай – це площі, які вийшли із сільгоспкорисиування, деградовані та малоцінні  грунти, місцини з крутим підйомом, яри, балки. ДП «Гайсинський лісгосп» теж у постійному пошуку таких земель, де може бути посаджений майбутній ліс.
Останнє слово у цьому питанні – за територіальними громадами, які можуть передати такі ділянки лісівникам для створення лісу. От і цього року керівництво лісгоспу звернулося до Гайсинської, Ладижинської, Тростянецької, Райгородської, Кунківської, Дашівської, Краснопільської, Соболівської, Теплицької територіальних громад з проханням надати землі для заліснення. Адже гайсинські лісівники мають усі необхідні технічні засоби, посадковий матеріал та професійні кадри для створення нових лісів. А головне – досить вагомі досягнення попередніх років у цій важливій справі.
І от є позитивні результати у домовленостях. Гайсинська ОТГ на сьогодні надала для розгляду  155 га  землі. Спеціалісти Гайсинського лісгоспу мають провести огляд кожної ділянки, щоб обрати найбільш перспективні, що межують із держлісфондом підприємства, потім ділянки, які не мають крутих схилів (більше 15-18 градусів), не прилягають до водного фонду. Тобто ті, які мають перспективу заліснення. Принято для заліснення земельних ділянок у Гайсинській ОТГ площею 24,2, у Дашівській - 14,7 га, Райгородська громада передала ділянки площею 16,1га, Соболівська - 2,7 га.
- На сьогодні на всі ці землі виготовляємо технічну документацію,
що закріпить право власності за лісгоспом, - повідомила інженер з лісових культур Оксана Юрченко.
А керівництво Гайсинського лісгоспу вдячне усім, хто розуміє важливість реалізації даного питання. 
- Важливо об’єднати зусилля лісівників та голів територіальних громад, щоб зробити усе можливе для створення нових лісів та збільшення лісистості регіону! – переконаний директор підприємства Микола Лащенко. - Гайсинські лісівники мають багатий досвід у вирішенні питань заліснення краю. Усього Гайсинським лісгоспом з 1944 року створено 4698 га нових лісів! У тому числі за часів незалежної України – 590 га. Багато земель під заліснення нашому лісгоспу виділяли тодішні Жерденівська, Кунківська, Краснопільська, Гунчівська сільські ради та інші.
Нагадуємо, що Указом Президента України від 7 червня 2021 року № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» започатковано з 2021 року реалізацію екологічної ініціативи з висадкою 1 млрд. дерев за 3 роки та створення 1 млн. нових лісів за 10 років. Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки», якою передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва. Нині усі держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства проводять роботу з головами територіальних громад щодо виділення земель для створення нових лісів.