Наступна новина > < Попередня новина

26.05.2020 22:17 давність новини: 4 р.
Автор:  пресслужба ВОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Європейський порядок у Ладижинському лісництві на Вінниччині

Акуратність, чистота і помірність, витончений естетичний смак в оформленні інтер’єру та двору. Тут і альпійська гірка з водоспадом, і квітники, і фруктовий садочок. І завжди доглянутий, рівний, ніби під лінійку підстрижений, зелений газон. Ні, це не якесь містечко у Європі. Це неподалік Ладижина, територія лісництва, оточена полями і лісами. Але головне – не зразкове оформлення, а зміст. Позитивна динаміка виробничих показників, відмінні результати щоденної відповідальної роботи, бажання працювати лісівничої команди Ладижинського лісництва ДП «Гайсинський лісгосп», очолюваного лісничим Романом Семененком.
Загальна площа лісового фонду лісництва – 2440 га. У лісництві впродовж останніх 5 років створено лісових культур на площі 95,6 га в держлісфонді, а також 12,4 га нових лісів. У 2020 році створено 20,2 га лісових культур у ДЛФ. Минулого року лісництво заготовило 1700 кг лісового насіння, вирощено 286 тис. шт. стандартного садивного матеріалу.
У 2017 році проведено капітальний ремонт приміщення садиби лісництва. На території розміщено склад лісового насіння, майданчик для зберігання техніки.
Особливою родзинкою лісництва є теплично-парникове господарство. У цю ланку лісокультурної роботи лісівники вкладають чимало сил і уваги, постійно розвивають напрямок. 
Лісовий розсадник із сучасною теплицею створено у 2015 році з метою вирощування посадкового матеріалу для лісокультурного виробництва та реалізації. До складу розсадника входить парникове господарство площею 160 м кв., яке спеціалізується на посіві шпилькових порід – це і сосна звичайна, ялина, модрина європейська, дугласія, ялиця. Теплиця займає площу 300 м кв., обладнана сучасною системою поливу, у ній вкорінюють живці декоративних порід. Шкільне відділення займає площу 0,5 га. Асортимент – 82 види декоративних та лісоутворюючих порід.
Теплично-парникове господарство у лісництві - це справжня оаза декоративної краси. Є тут чимало видів, починаючи від широковідомих туй, ялівців, барбарисів, спірей, самшитів, магнолій, і до досить екзотичних у наших садах та подвір’ях видів, приміром, тюльпанове дерево, гінкго дволопатеве, клен японський та ініші види. Є тут і ялини та сосни у горщиках, є навіть нівакі із сосни... Лісівники реалізовують покупцям якісний посадматеріал за розумну ціну.
Окремий напрямок роботи у теплично-парниковому господарстві лісництва – це вирощування плодової групи. Сортові саджанці яблуні, сливи, абрикоса теж реалізовуються.  Для зручності працює павільйон для продажу рослин із закритою кореневою системою.
Неподалік садиби лісництва діє лісівничо-екологічний просвітницький пункт «Ладижинський» (кв. 23 вид. 6). Тут завжди чисто, є місце для розведення вогню, дитячий майданчик, інформаційні стенди, які розповідають про життя лісу, правила поведінки у лісі тощо. У приміщенні лісництва є лісівничий клас, куди приходять на уроки природи учні Оляницької школи. Юні лісівники активно беруть участь у природоохоронний акціях, весняній посадці лісу, хоча з Ладижинським лісництвом співпрацюють порівняно недавно.
Лісництво невелике, п’ять обходів. Тут дружньо працюють 5 майстрів, один старший майстер лісу, помічник лісничого, бухгалтер, три робітники. Але під керівництвом енергійного, відповідального лісничого команда Ладижинського лісництва впевнено тримає передові позиції та виконує заплановані завдання.