Наступна новина > < Попередня новина

30.10.2020 16:54 давність новини: 3 р.
Автор:  Оксана Нікітіна, прессекретар ДП «Гайсинський лісгосп»
Категорія: Загальні новини

Коли за справу беруться гайсинські професіонали-лісівники, то немає нічого неможливого!

Казковими мотивами манить з дороги затишний куточок, розташований серед полів та лісів. Тут, у далині від населених пунктів, знаходиться садиба Басаличівського лісництва ДП «Гайсинський лісгосп». І вже сама візитівка лісництва, елементи декору і просвітницької роботи, привертають увагу і свідчать про те, що тут життя кипить, вирує робота, тут постійне оновлення та рух уперед перемішані нерозривно з лісівничими клопотами.
- Головна складова успішної роботи у будь-якій сфері – це згуртована команда професіоналів, об’єднаних любов’ю до спільної справи. Саме таким є колектив Басаличівського лісництва. Усього в лісництві на сьогодні працює 15 осіб. Це дружна і міцна команда справжніх професіоналів своєї справи, відданих лісу. Їхню роботу уміло координує хороший керівник, який своїм прикладом і вмінням організуватися надихає до праці усіх інших, - переконаний директор ДП «Гайсинський лісгосп» М.М.Лащенко.
Басаличівське лісництво очолює лісничий Андрій Васильович Швець, безмінно 15 років. Він – не лише приємна людина, а й відповідальний та порядний лісівник, який просто вражає своїм умінням господарювати, вирощувати суперякісні сіянці лісотвірних порід та з нічого робити щось. Тут усе – від лісокультурного виробництва до інформаційно-просвітницької роботи – робиться під керівництвом лісничого або особисто ним на 100 відсотків якісно!
У кожній деталі садиби лісництва відчувається особистість лісничого та його смак. Багато дрібничок – старий віз, 70-річні стовпці-богатирі, глиняні горнята, водограї, міні-звіринець, доріжки, скульптури з дерева – все створено за його задумом, руками вмілих майстрів.
А.В. Швець має загальний стаж роботи у лісовому господарстві 25 років. Працював помічником лісничого у Брацлавському лісництві Тульчинського ЛМГ. Лісничий Басаличівського лісництва з 2005 року. Увесь цей час тут же, поряд із конторою лісництва, і проживає із сім’єю. Тут, вдалині від населеного пункту, майже виросли діти. Донька уже студентка, син ще навчається в школі. За ці роки під керівництвом Андрія Васильовича двічі - у 2007 та 2016 роках – проводили капітальний ремонт контори лісництва. Якщо порівнювати зі старими знімками, то теперішнє приміщення не впізнати. Сучасне, гарне, має вишуканий дизайн.
Звісно, хороший керівник має мати хорошого і надійного помічника, на якого завжди можна покластися і довірити важливі справи. Таким є помічник лісничого – Горденко Євгеній Вадимович. Працює у лісництві з 2016 року.
Але найдовше з-поміж усіх тут працює і є справжнім «старожилом» лісництва (у значенні професійного шляху) бухгалтер Бабенко Лариса Дмитрівна. Саме вона працює тут з 1995 року! Двадцять п’ять років – такий довгий відрізок часу свідчить про те, що людина знайшла себе у цій роботі та у цьому колективі. Безмежно роботу свою любить і ні на що не проміняє. Не зважаючи на те, що щодня необхідно добиратися із села Бубнівка в один бік кілька кілометрів. Це зараз, розповідає Лариса Дмитрівна, все просто: кілька хвилин рейсовим автобусом – і на роботі. А були часи, коли транспорт не їздив. Доводилось ходити пішки. І телефонів мобільних не було, і донька малою була, з якою всього траплялося... За роки роботи пані Лариса, яка веде і кадрову роботу, знає у колективі всіх і кожного. І про всі здобутки, проблеми і турботи лісництва, хоч працює і не за лісівничим фахом.
Зазвичай у лісівничих колективах гендерний баланс порушено не на користь прекрасної пловини. Так і тут – усього дві жінки. Крім Лариси Дмитрівни, у лісництві працює ще Швець Юлія Валентинівна. Зараз – на посаді робітниці пункту переробки.
У лісництві є два старших майстри лісу, які координують роботу майстрів лісу. Попенко Сергій Олександрович – старший майстер лісу дільниці №1 – один із найновіших працівників у лісництві, адже прийшов сюди працювати у цьому році, а на даній посаді працює із 10 жовтня. Ковальчук Олександр Миколайович - старший майстер лісу дільниці №2 - працює у лісництві з 2009 року, а на даній посаді – з 2016 року.
І який же ліс без відповідальної та надійної руки турботливого господаря-майстра лісу? У Басаличівському лісництві це шість майстрів лісу, які щодня турбуються про свої ділянки, культури, плекають ліс. Хтось із них працює тут роками, а деякі – зовсім недавно стали до нелегкої лісівничої роботи у лісництві. Це майстер лісу обходу №1 Ковбасюк Володимир Олександрович, працює з 2008 року. Майстер лісу обходу №2 - Куркін Василь Вікторович, працює у лісництві з 2014 року. Раніше трудився трактористом, а у цьому році переведений на дану посаду. Майстер лісу обходу №3 - Насташевський  Анатолій Володимирович, працює з 2018 року. Майстер лісу обходу №4 - Бондар Віталій Володимирович, працює з 2013 року. Майстер лісу обходу №5 - Кацура  Юрій Миколайович, працює з 2009 року. Майстер лісу обходу №6 – Бондар Дмитро Григорович – прийшов працювати у лісництво зовсім недавно – у жовтні цього року.
Фармагей Святослав Вікторович трудиться на посаді комірника з 2018 року. Чорнокозинський Павло Степанович та Дорофеєв Євген Валентинович – трактористи лісництва, але мають різний стаж роботи. Адже працюють тут перший із 2015 року, а другий – лише із вересня 2020 року.
Цей невеликий трудовий колектив доглядає аж 4534 га лісових угідь – найбільше з-поміж усіх шести лісництв ДП «Гайсинський лісгосп». Чудових показників досягли лісівники в успішному лісовідновленні, у створенні захисних насаджень, розповідає головний лісничий підприємства С.І.Руденко:
- Щорічно лісівники Басаличівського лісництва створюють на землях держлісфонду більше 30 га лісових культур (у 2019 р. – 38,2 га, цього року – 16,5 га). Має лісництво гарні показники й зі створення захисних насаджень, адже лісничий Андрій Васильович завжди уміє заручитись підтримкою місцевих територіальних громад. Найактивніші у справі передачі малопродуктивних земель під заліснення - Бубнівська, Кунянська, Жерденівська сількі ради.
А якісні лісові культури починаються із якісного посадкового матеріалу, який Басаличівське лісництво вирощує у своєму телично-парниковому господарстві. Це теплиці для зеленого живцювання з системою автоматичного поливу та для вирощування сіянців шпилькових порід у контрольованому середовищі, це короби площею 70 квадратних метрів, парники, на 0,5 га посівного відділення лісового розсадника вирощують сіянці основних лісоутворюючих порід: дуб звичайний, горіх чорний, сосна звичайна, черешня, модрина, ялина. Цього року завершили спорудження нової сучасної теплиці, у якій вирощуватимуть суто декоративні рослини для реалізації.
Басаличівське лісництво опікується учнівським лісництвом «Діброва» (ЗОШ №1 м. Ладижин). Але і для учнів інших шкіл радо відкриває двері для пізнання життя лісу і лісівничої праці. Тут часто відбуваються уроки природи, екскурсії лісівничим еколого-просвітницьким центром, відвідування теплиць, лісового розсадника, рекреаційних пунктів. Діти завжди виходять звідси захоплені і заряджені приємними емоціями.
У лісовому господарстві цінують тих, хто прагне часточку свого серця залишити у цих тендітних сіянцях або могутніх дібровах, поважають щире людське бажання вчитися, уміння працювати у нелегких умовах. Відповідально виконуючи кожен свою роботу і водночас – допомагаючи один одному у потрібну мить, лісівники Басаличівського лісництва щодня творять велику справу – вирощують ліс для нащадків. І дивлячись на результати їхньої праці, розумієш, що доля лісу – в надійних руках лісівників-професіоналів.