Наступна новина > < Попередня новина

18.05.2020 23:06 давність новини: 4 р.
Автор:  Пресслужба ВОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Лісівники Вінниччини оберігають від хижаків людей та тварин

На Вінниччині регулюють чисельність вовків, лисиць та інших шкідливих хижаків. До їхнього переліку потрапили і шакали, які впродовж останніх двох років з’явились на Вінниччині.
Зависока щільність так званих шкідливих хижаків останнім часом спостерігається майже в усіх областях України. Тому важливого значення мають заходи із регулювання чисельності хижаків та шкідливих тварин, що здійснює єгерська служба держпідприємств лісового господарства Вінницького ОУЛМГ. Цей показник контролюється згідно санітарно-ветеринарних норм. Щороку видається певна кількість дозволів на добування хижих та шкідливих тварин.
З початку 2020 року єгерськими службами спільно з мисливськими брагадами добуто 3 вовки, 6 шакалів, 386 лисиць, 314 бродячих собак, 65 бродячих котів, 64 ворони сірі.
Регулювання чисельності хижаків та шкідливих тварин відіграє вагому роль у профілактиці сказу. У більшості серед диких тварин на сказ хворіють м’ясоїдні та всеїдні тварини (лисиці, вовки), фіксують поодинокі випадки захворювання у тхорів, борсуків, куниць. Велика роль у розповсюдженні вірусу сказу належить безпритульним тваринам, особливо собакам та котам. Лисиця, хвора на сказ, може зайти в населений пункт і напасти на домашню тварину чи людину. Сказ - це небезпечне інфекційне захворювання, яке передається через укуси та ослинення і у разі відсутності лікування у найкоротші терміни призводить до 100-відсоткової смерті.
А ще надмірна кількість шкідливих хижаків негативно впливає на стан фауни. Бродячі собаки, коти, вовки знищують новонароджених малюків козулі, зайця та інших тварин. Лісівники знають, що часто вовки роздирають тварин не від голоду, а просто заради хижацької розваги. Часто у лісі знаходять рештки задертих тварин.
Зависока щільність вовків та лисиць останніми роками спостерігається майже в усіх областях України. Сіроманці з кожним роком мігрують туди, де їх ніколи не було, навідуються до подвір’їв, знищують свійських тварин. Тому мисливці та лісівники Вінниччини організовують спеціальні бригади, однак вполювати вовка насправді не так і просто. Мисливці кажуть, він хитріший навіть за лисицю. Тим більше, цього року зима видалась безсніжною, тому сірих хижаків добули небагато.
А от лисиць не стає менше, не зважаючи на старання єгерських служб та мисливських бригад. Найбільше в поточному році вони добули лисиць у Козятинському районі (57 голів), Гайсинському (32), Тульчинському (31).
Мисливствознавець Гайсинського лісгоспу Сергій Злепко розповідає, що найбільше від навідувань рудохвостих страждають житлові поселення, що прилягають до лісових масивів, та віддалені, малонаселені села, де багато залишених будинків, у яких давно ніхто не живе. У цій пустці і знаходять прихисток лисиці, наносячи шкоду сусіднім господарствам.