Наступна новина > < Попередня новина

25.05.2022 23:41 давність новини: 2 р.
Автор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Лісівники Вінниччини провели технічне приймання лісокультурних робіт

Щороку після завершення весняної лісокультурної кампанії лісгоспи проводять технічне приймання лісокультурних робіт. Цього року лісівники Вінниччини потрудилися на славу, не зважаючи на воєнний стан у країні. Високу якість робіт підтверджують результати технічного приймання робіт – новостворені лісові культури отримали оцінки «дуже добре» та «добре».
Технічне приймання робіт щорічно проводять із метою визначення якості створених лісових культур та відповідності проекту лісових культур. Зазвичай техприймання проводиться не пізніше як через 10 днів після закінчення всіх лісокультурних робіт на даній ділянці комісією у складі представників держлісгоспу та лісництва.
Під час технічного приймання перевіряють якість підготовки ґрунту, визначають метод і спосіб створення лісових культур, глибину та густоту садіння чи висівання, якість садивного матеріалу та інші норми створення лісових культур. Наскільки правильно посадили культури, визначають за глибиною розташування кореневої шийки сіянця, щільністю засипання ґрунтом, розміщенням коренів. Для цього розкопують незначну кількість рослин. Якщо лісові культури створювали методом сівби, то перевіряють глибину загортання насіння та рівномірність висівання шляхом розкопування посівних стрічок на різних частинах ділянки.
Відтворення лісів відбулось за всіма вимогами, у стислі агротехнічні строки, із застосуванням у деяких лісгоспах технологій висаджування сіянців із закритою кореневою системою з допомогою спеціального пристрою.
Відповідно до матеріалів технічного приймання лісових культур, створених у 2022 році у держлісгоспах Вінницького ОУЛМГ, проведено відтворення лісів у держлісфонді на площі 727 га (за планом – 711 га), створено нових лісів (меліофонд) на площі 25 га. З них за станом якості визначено класи «дуже добрий» 534 га (73%), «добрий» - 193 га (27%). Нові ліси – клас «дуже добрий» отримало 9 га культур (36%), «добрий» - 16 га (64%).
Проведено сприяння природному поновленню на площі 32 га. Посів у лісових розсадниках проведено на площі 16 га, при цьому асортимент лісоутворюючих та декоративних порід у середньому становить 50 видів.