Наступна новина > < Попередня новина

12.01.2022 12:00 давність новини: 2 р.
Автор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Лісівники Вінниччини розпочали рахувати тварин

Незабаром лісівники та єгері держлісгоспів Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства проведуть «зимовий перепис» лісового населення, щоб знати орієнтовну кількість та види тварин, що мешкають у лісах Вінниччини. Зимовий облік диких тварин, який ще називають таксацією, здійснюється на початку кожного року у мисливських угіддях державних підприємств.
Зазвичай проводять зимову таксацію мисливських тварин протягом кількох днів, до одного тижня. Обов’язковою умовою є наявність снігу, який дозволяє здійснити метод підрахунку за слідами тварин. 
- Дані, отримані під час обліку мисливських тварин, допомагають дізнатись, на який вид тварин звернути увагу для збільшення поголів’я, узагальнюють дані і про щільність таких хижаків як вовки, лисиці, чисельність яких останніми роками значно зростає, - розповідає завідувач сектором мисливського господарства В.А.Мельник. - Також на основі даних обліку диких тварин готуються ліміти відстрілу, відлову диких парнокопитних та хутрових звірів у мисливському сезоні 2022-2023 років.
Переважно в угіддях проводять облік із допомогою методу шумового прогону. Команда, яка збирається проганяти дичину на пробній прощі, проходить інструктаж стосовно виконання роботи, одягається у яскравий спецодяг. Зазвичай, пробна площа складає до 20 відсотків від площі урочища, а самі методи допускають похибку близько 5 відсотків.
Але існують й інші методи: узагальнюють дані за слідами життєдіяльності тварин, опитують майстрів лісу про наявність тих чи інших видів тварин на своїй дільниці, використовують спостереження у місцях підгодівлі, узагальнення даних фотопасток, якими на сьогодні користуються майже всі лісгоспи.
До складу команди, яка рахує звірів, окрім лісівників лісгоспів входять мисливці, представники департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, представники від УТМР.
Деякі лісгоспи уже розпочали облік тварин, приміром, лісівники ДП «Вінницький лісгосп» уже до кінця поточного тижня готові сказати, скільки зубрів мешкає на території лісових угідь підприємства. Раніше це була найбільша популяція червонокнижного велета в Україні, сподіваємось, що триматимемо першість і надалі. А загалом усі держлісгопи Вінницького ОУЛМГ планують завершити облік диких тварин до 10 лютого.
У минулому  2021 році у мисливських угіддях держлісгоспів Вінницького ОУЛМГ було зафіксовано 87 голів оленя європейського, 307 – оленя плямистого, 107 - зубра європейського, козулі - 4842 голів, 877 голів кабана, 5804 - зайців-русаків, 781 голову куниці лісової, 94 - куниці кам’яної, 479 - тхора лісового, 863 борсуків, 147 видр, 471 білок, 86 бобрів. Розширюється ареал проживання та збільшується кількість червонокнижного кота лісового – минулого року їх зафіксували 25 особин. Також минулого року у лісових угіддях Крижопільського та Гайсинського лісгоспів офіційно зафіксували 215 голів фазана звичайного, якого раніше у наших лісах не було. Держлісгоспи не лише розводять царського птаха у фазанаріях, а й відпускають у природу. У вольєрному господарстві лісгоспів минулоріч числилась 81 лань європейська, 45 муфлонів.
Також на основі обліку узагальнюють дані про щільність таких хижаків, як вовки, лисиці, кількість яких останніми роками дуже збільшується. Минулого року зафіксували 31 вовка, 342 лисиці. Чисельність цих хижаків контролюється згідно санітарно-ветеринарних норм і здійснюється постійний моніторинг відповідними працівниками державної лісової охорони та єгерськими службами держпідприємств ВОУЛМГ. Лисиці та вовки є серйозною загрозою для молодняка козуль, зайців та інших диких тварин. Надходять дані про напад вовків і на свійських тварин. А лисиці небезпечні як переносники сказу. Щільність лисиці останніми роками перевищує норму практично по всій Україні.