Наступна новина > < Попередня новина

10.08.2022 16:45 давність новини: 2 р.
Автор:  Пресслужба ДП "Гайсинський лісгосп"
Категорія: Загальні новини

Лісівники Вінниччини розводять «царську птицю»

Вінниччина – край, непритаманний для проживання фазана, теплолюбивого, більш південного і степового птаха. Однак вінницькі лісівники вже мають чималий досвід фазанорозведення з метою відновлення поголів’я та підвищення біологічної стійкості фазана, випуску у дику природу молодняка, доведення його до оптимальної кількості в мисливських угіддях. Тож поступово цей «царський птах» приживається у лісах Вінниччини.
У ДП «Гайсинський лісгосп» розпочали вирощувати фазанів ще у 2018 році. Тоді на території Гайсинського лісництва побудували повноцінний фазанарій. Для початку в інших господарствах придбали 50 особин маточного поголів’я фазана, встановили відповідне обладнання для інкубації яєць та відгодівлі птахів.
У фазанарії є місце для складування та для приготування кормів за окремими віковими групами фазана, інкубатори для висиджування молодняка. Для різного віку фазанів облаштовані окремі «оселі»: в одні поселяють маточне поголів’я, у других - піклуються про тих, хто щойно з’явився на світ, у третіх - опікуються «підлітками». 
Маточне поголів’я «мешкає» в окремому приміщенні. Тут кожній фазанячій «сім’ї», що складається з одного самця та 4-5 самок, що несуть яйця, виділена окрема кімната. Це дозволяє уникнути кривавих боїв між самцями, під час яких іноді сильніші можуть навіть заскубти слабшого до смерті.  
- В таких умовах нині проживають близько 30 сімей фазанів, - розповідає лісничий Гайсинського лісництва Петро Латюк. – Тут у птахів свій режим та раціон, який включає пшеницю, ячмінь, кукурудзу, пшоно. Також кілька разів на день даємо фазанам зелений корм, зокрема кропиву.
З початку року фазани знесли близько 2 тисяч яєць, які партіями закладають у інкубатор. Фазанята, що лише вилупилися, знаходяться окремо аж до 2-місячного віку, під пильним наглядом працівників фазанарію, адже потребують ретельного догляду, відповідного харчування, тепла. Тому найменших навіть улітку за потреби вигрівають інфрачервоною лампою. 
А от для старших особин облаштований вигульний вольєр площею 0,5 га, огороджений сіткою. Тут птахи випасаються, ховаються і живуть в умовах, наближених до природніх. 
Як і у інших птахів, самці фазана дуже яскраві і строкаті, адже їм потрібно приваблювати самок. Під час шлюбного періоду самці міряються силами у бійках. А ось самки мають досить скромну зовнішність, блякло-коричневе забарвлення і значно меншу вагу. Пов'язано це з функцією продовження роду - коли птах висиджує яйця, то має бути непомітним серед листя.
- Середовище природного поширення фазанів – це береги річок, долини, зарості чагарників, кущів, - зауважує П. Латюк. - Тож лісівники та мисливствознавці обирають для переселення фазанів схожі умови, угіддя, які мають ставок, балки, межують із водоймою та польовою місцевістю. Адже у фазана чимало природних ворогів, тому йому потрібно мати можливість сховатися від них. А ще тут птах може знайти воду, природний корм, насіння трав, плоди кущів, ягоди.
Цьогоріч за сезон гайсинські лісівники планують випустити в природу для збереження та розширення біологічного різноманіття близько трьох сотень особин, частина з них вже переселена у гайсинські ліси. Хоч пташенята, народжені в інкубаторі та вирощені у вольєрі, не мають навичок пошуку кормів, захисту від ворогів, та дорослі особини формуватимуть у молодших правильну поведінку у природі. Також природні захисні інстинкти допомагають «царському» птаху поступово приживатися у лісах Вінниччини.