Наступна новина > < Попередня новина

13.01.2022 17:15 давність новини: 2 р.
Автор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Лісівники Вінниччини вшанували пам’ять Твердохліба П.Т.

Десять років тому на 83-ому році пішов з життя добре відомий в Україні й на Вінниччині лісівник Твердохліб Павло Тимофійович, начальник обласного управління лісового господарства у 1968-1991 роках.
Сьогодні начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О., директор ДП «Тульчинське ЛМГ» Дан М.М. разом з колегами-лісівниками вшанували пам’ять Павла Тимофійовича, поклали квіти до його могили в селі Орлівка Тульчинського району та до пам’ятного каменя з меморіальною дошкою в дубовому гаю Твердохліба. 
Бондар Анатолій Омелянович наголосив на тому, що Павло Тимофійович був по-справжньому мудрою і скромною людиною, великим оптимістом, життєлюбом, володарем іскрометного гумору. Він залишиться в серці кожного з нас. Павло Тимофійович залишив після себе добру пам’ять – могутні подільські ліси, згуртовану команду лісівників, професіоналів високого класу.
Під керівництвом Павла Тимофійовича відбулося значне підвищення продуктивності лісів, покращився їх санітарний стан, істотно збільшилася площа технічно цінних лісових насаджень. Проведено велику роботу з будівництва лісових розсадників з впровадженням комплексної механізації робіт для вирощування посадкового матеріалу. Введено в експлуатацію 5 лісовиробничих комплексів, збудовано 10 нових і реконструйовано 11 цехів деревообробки. На сто відсотків було укомплектовано склад директорів і головних спеціалістів.
Павло Тимофійович заслужив на довгу пам’ять про себе. Бо тільки на практичній роботі віддав лісу майже 50 років. Ніколи не залишав лісівників і тоді, коли у 1991 р. вийшов на заслужений відпочинок.
Це – особлива людина, яка бачила війну, смерть, людина, яка вижила, завдячуючи важкій праці. Він розумів людину праці, знав досконало життя кожного лісівника: від лісника, водія, лісокультурниці – до міністра.
Багатьом з нас, підкреслив Бондар А.О., саме він дав благословення на благородну лісівничу роботу. В будь-якому колективі він був своїм, зрозумілим і доступним. Ніколи не хворів на зіркову хворобу, був народним, його вустами народ промовляв свої легенди, анекдоти, бувальщини. Його ніколи не підводило почуття такту, гумору.
Залишиться Павло Тимофійович у нашій пам’яті і як вмілий організатор виробництва, досвідчений господарник. В ті нелегкі роки нелегко було очолювати лісове господарство. Але він завжди залишався людиною, яка розуміє кожного, розуміє життя, людські сильні і слабкі сторони. Його любили, поважали, до нього прислуховувалися. Ми гордимося тим, що Твердохліб П.Т. так гідно ніс високе звання лісівника. Невибагливий, скромний, завжди налаштований на любов до ближнього. Вічна йому пам'ять!
За високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у розвиток лісового господарства Твердохліб П.Т удостоєний високого звання "Заслужений лісовод Української РСР", відзначений орденом “Знак пошани”, медалями “За доблесний труд”, “Ветеран труда”, відзнакою Вінницького ОУЛМГ "За сумлінну працю", ювілейними медалями з нагоди Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
В січневі дні 2012 року ми провели Павла Тимофійовича в останній путь. Він знайшов вічний спокій на своїй батьківщині, в с. Орлівка Тульчинського району, рядом з могилами своїх батьків. Він пішов від нас, щоб завжди бути з нами: в наших серцях, думках, діях, вчинках, в нових лісах.