Наступна новина > < Попередня новина

07.05.2021 15:32 давність новини: 3 р.
Автор:  Прес-служба Вінницького ОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Начальник Вінницького ОУЛМГ провів першу лісовпорядну нараду з лісовпорядкування лісів держлісгоспів Вінниччини

 7 травня під головуванням начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства А.О.Бондаря в онлайн-режимі відбулася перша лісовпорядна нарада з лісовпорядкування лісів держпідприємств лісового господарства ВОУЛМГ.
В онлайн-нараді взяли участь генеральний директор ВО «Укрдержліспроект» Мельниченко В.А., заступник генерального директора Гульчак В.П., головний інженер Бокало І.М., начальник Української лісовпорядної експедиції Колб А.О., головний інженер Вишневський В.С.
У залі засідань ВОУЛМГ були присутні перший заступник начальника Вінницького ОУЛМГ Діденко В.І., спеціалісти управління та запрошені учасники: директор ДСЛП "Вінницялісозахист" Чудак В.В., директор Вінницької лісової науково-дослідної станції Василевський О.Г., начальник відділу охорони земель, лісової та заповідної справи управління розвитку та інфраструктури Вінницької ОДА Герус Д.П.
Також у режимі онлайн-конференції узяли участь директори та головні лісничі держпідприємств лісового господарства ВОУЛМГ.
нарада розглянула питання готовності держлісгоспів ВОУЛМГ і ВО «Укрдержліспроект» до проведення польових лісовпорядних робіт, визначено порядок та особливості проведення польових лісовпорядних робіт.
Бондар А.О. проаналізував необхідність проведення базового лісовпорядкування, зумовлену змінами на землях лісогосподарського призначення державних лісогосподарських підприємств та закінченням ревізійного періоду. 
Вирішено провести у 2021 році польові лісовпорядні роботи спеціалістами Української лісовпорядної експедиції ВО «Укрдержліспроект» на загальній площі 204,3 тис. га за 1 розрядом лісовпорядкування.
Лісовпорядні роботи будуть проводитися, виходячи з поділу лісів на категорії. Організовано наступні господарські частини:
- ліси природоохоронного призначення з особливим режимом користування, з включенням лісів, які виконують природоохоронні, естетичні, наукові функції, де заборонено рубки головного користування (РГК);
- рекреаційно-оздоровчі ліси з особливим режимом користування, з включенням лісів, які виконують переважно рекреаційні, санітарні, гігієнічні та оздоровчі функції, де заборонено РГК;
- рекреаційно-оздоровчі ліси з обмеженим режимом користування, з включенням лісів, які виконують переважно рекреаційні, санітарні, гігієнічні та оздоровчі функції, де дозволено РГК;
- захисні ліси з особливим режимом користування, з включенням лісів, які виконують переважно водоохоронні, грунтозахисні та інші захисні функції, де заборонено РГК;
- захисні ліси з особливим режимом користування, з включенням лісів, які виконують переважно водоохоронні, грунтозахисні та інші захисні функції, де дозволено РГК;
- експлуатаційні ліси.
Під час таксації сертифікованих лісів буде проведено аналіз дотримання держлісгоспами принципів і критеріїв FSC в частині виділення репрезентативних ділянок та особливо цінних для збереження лісів.
Розглянуто питання щодо перспектив вивчення та класифікації у складі державного лісового фонду Вінницької області пралісів, квазіпралісів, природних лісів.
У процесі роботи будуть виділені соціально значимі для місцевих громад лісові ділянки, що попередньо узгоджені з місцевими органами влади. Ці ділянки будуть виключені із фонду РГК.
Учасниками наради обговорено та представлено чимало актуальних питань, проаналізовано стан безперервного лісовпорядкування земель лісового фонду.