Наступна новина > < Попередня новина

06.01.2021 14:25 давність новини: 3 р.
Автор:  Пресслужба ВОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Охорона лісів Вінниччини від пожеж – під постійним контролем лісівників

Ліси Вінниччини від пожеж бережуть 664 представники держлісохорони 63 лісництв протягом усього року. За минулорічний пожежонебезпечний період вони виявили 54 порушників, обладнали понад п’ять сотень кілометрів мінералізованих смуг для захисту лісу від ймовірної пожежі та виконали чимало іншої роботи, у результаті якої наші ліси не зазнали руйнівної сили вогняної стихії.
Зима – час відпочинку дерев, але лісівники Вінниччини уже зараз готуються до весняно-літнього сезону. Одним із головних завдань державної лісової охорони є забезпечення пожежної безпеки в лісі.
Лісові насадження розподілені на 5 класів природної  пожежної небезпеки. До першого класу належать насадження хвойних порід віком 40 і менше років в усіх типах умов місцезростання та насадження хвойних порід старші 40 років з індексами 0 (дуже сухі), 1 (сухі), зруби з-під хвойних порід, згарища, загиблі насадження (вітровали, буреломи та інші). П’ятий клас природної пожежної небезпеки – це листяні насадження, не вкриті лісовою рослинністю землі (лісові шляхи, просіки, візири, протипожежні розриви), нелісові землі (крім сіножатей, пасовищ, садів, ягідників). Середній клас природної пожежної небезпеки по Вінницькому обласному управлінню лісового та мисливського господарства - третій. Проте незмінне правило нашої державної лісової охорони - тримати руку на пульсі і бути у повній бойовій готовності, щоб у разі небезпеки дати відсіч вогню.
У підпорядкуванні Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства функціонує 11 державних підприємств, які розділені на 63 лісництва. Безпосередньою охороною лісових масивів займається державна лісова охорона в кількості 644 чоловік, в тому числі 374 майстрів лісу.
Протягом минулого року працівниками державної лісової охорони обласного управління  проведено 662 рейди, під час яких виявлено та притягнуто до відповідальності 54 порушників «Правил пожежної безпеки в лісах України», з них стягнуто штрафів на суму 11,8 тис. грн.
Для  боротьби  з  лісовими  пожежами держлісгоспи Вінницького ОУЛМГ у  2020 році були забезпечені таким протипожежним  обладнанням та засобами пожежогасіння: 33 мотопомпи, 41 лісопожежний модуль, 91 ранцевий оприскувач,  99 колісних  тракторів з плугами типу ПКЛ -70 та ін.
 Також було виконано й інші попереджувальні протипожежні заходи:
• проведено протипожежні інструктажі та спеціальні навчання з питань пожежної безпеки з працівниками лісгоспів;
• поновлено та встановлено 254 засоби наглядної агітації на протипожежну тематику, на лісових дорогах встановлені знаки попереджувального характеру.
• направлено підприємствам та організаціям, які мають об’єкти в лісах, нагадування щодо обов’язкового виконання протипожежних заходів, передбачених “Правилами пожежної безпеки в лісах України”;
• перекрито  477 другорядних доріг, що ведуть у лісові масиві, встановлено 175 шлагбаумів та заборонних знаків;
• доукомплектовано необхідним інвентарем 56 пунктів зосередження протипожежного інвентарю в лісництвах;
• ліквідовано захаращеності, вітроломи, у першу чергу в пожежонебезпечних лісових масивах та масивах, які прилягають до населених пунктів, сільськогосподарських угідь, доріг, ліній електропередач, місць масового відпочинку населення, полів видобутку торфу;
• при високому класі пожежної небезпеки проводилися патрулювання рейдових бригад з участю працівників лісогосподарських підприємств, інспекторів поліції, працівників державної екологічної інспекції та ДСНС України в області, з метою своєчасного виявлення пожеж, порушників правил пожежної безпеки та притягнення їх до відповідальності.
• проведено 90 виступів в ЗМІ, 521 лекцію та бесіду на протипожежну тематику для населення.
Виконано низку заходів щодо ліквідації лісових пожеж:
• розроблені оперативно-мобілізаційні плани та плани залучення сил і засобів на випадок гасіння пожеж в лісових масивах,  вони погоджені з районними відділами ДСНС та райдержадміністраціями, зведений оперативно-мобілізаційний план  затверджений  головою Вінницької ОДА;
• розроблені та затверджені інструкції взаємодії між працівниками Вінницької ОУЛМГ та ДСНС у Вінницькій області;
• протягом 2020 року було влаштовано 553 км мінералізованих смуг , проведено догляд за діючими в об’ємі 1158 км, поновлено дороги протипожежного призначення;
• на випадок гасіння великих пожеж лісогосподарськими підприємствами Вінницького ОУЛМГ створено запас пально-мастильних матеріалів в кількості 21,5 тонн.