Наступна новина > < Попередня новина

09.06.2021 22:08 давність новини: 3 р.
Автор:  пресслужба ВОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Площа вольєрів для напіввільного утримання диких тварин у лісгоспах Вінницького ОУЛМГ - понад 800 га

Лісівники Вінниччини активно розводять тварин у середовищі, найбільш близькому до природного, використовуючи вольєрне господарство. Сьогодні вольєри для напіввільного утримання диких тварин у 10 лісгоспах Вінницького ОУЛМГ займають площу понад 800 га.
Успішно займаються вольєрним господарством і лісівники ДП «Гайсинський лісгосп» (Директор Лащенко М.М., головний лісничий Руденко С.І.). 
У Гайсинському лісництві держлісгоспу п’ятий рік поспіль розводять у напіввільних умовах на території вольєру площею 57 га лань європейську. Поголів’я поступово збільшується. У фазанарії розводять для реалізації та для розведення у прниродному середовищі фазана звичайного. Нещодавно у цьому ж лісництві відвели окремий вольєр для розведення кабана. Завезли у «кабанячий вольєр» маточне поголів’я – самця кабана та 7 самок, які навесні привели потомство. Тож наразі у вольєрі вирує життя. Адже 20 смугастиків – це жваві, активні, галасливі малюки, які постійно у русі. Як відомо, новонароджені поросятка мають смугасте забарвлення, яке є природним маскуванням і поступово змінюється на руде, а потім - на темне.
У наших лісах кабан практично не має природних ворогів і забезпечений кормовою базою вдосталь. Але чисельність кабана в різні роки зростає або зменшується – через різноманітні хвороби, в тому числі і епідемію африканської чуми свиней (АЧС). Вносить корективи у життя біосистеми і антропогенна діяльність – браконьєрство, обробка хімічними речовинами сільгоспугідь, побудова автошляхів, населених пунктів. Тому у мисливському господарстві Вінниччини постійно ведеться робота над відновленням поголів’я та збільшенням чисельності кабана, у тому числі збільшують кількість кабана і за рахунок завезення та розведення у вольєрах.
- Мисливське господарство – невід’ємна ланка лісового господарства, і тому лісівники шукають альтернативні шляхи розвитку цієї галузі. Саме завдяки системі вольєрів для напіввільного утримання мисливських тварин гайсинські лісівники збільшують чисельність та видове різноманіття мисливської фауни, - наголошує директор ДП «Гайсинський лісгосп» Микола Лащенко.
- Вольєри для напіввільного утримання диких тварин - це обгороджені ділянки природних угідь для перебування тварин у штучно створених умовах. Там звірі живляться переважно природними кормами. Однак у зв’язку з обмеженою територією у вольєрному господарстві упродовж усього року здійснюється підгодівля тварин. Регулярно поповнюють годівниці кукурудзою, зерновими відходами, для ланей завозять сіно, гіллячковий корм (коли немає свіжої рослинності), коренеплоди, -  розповів мисливствознавець ДП «Гайсинський лігсоп» Сергій Злепко. – І звісно, для мешканців вольєрів закуповуємо сіль для солонців, облаштовуємо водопої. Догляд за тваринами здійснюється кваліфікованими спеціалістами, єгерями, забезпечено надійну охорону тварин.
За результатами обліку диких тварин на початок 2021 року в мисливських угіддях ДП «Гайсинський лісгосп» нараховувалося 38 кабанів (у тому числі 15 голів – у вольєрі для напіввільного утримання диких тварин), 42 лані. На сьогодні, звісно, чисельність збільшилась за рахунок молодняка кабана. Саме у цю пору розпочинається отіл у ланей, але точну кількість лісівники дізнаються наступного року під час зимового обліку тварин.
- Малюків лані дуже важко побачити - самки ховають приплід у густих зарослях кущів. Та й дорослі тварини надто полохливі та обережні, до людини не підходять, на відміну від кабана, який досить легко звикає до нашої присутності, - розповідає єгер Гайсинського лісництва Михайло Толочко.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ