Наступна новина > < Попередня новина

24.05.2022 11:45 давність новини: 2 р.
Автор:  Пресслужба ДП "Гайсинський лісгосп"
Категорія: Загальні новини

У ДП «Гайсинський лісгосп» створюють й формують високопродуктивні лісові насадження

Лісівники Вінниччини успішно використовують передові науково обґрунтовані технології та вирощують ліси майбутнього, покращують їхню продуктивність, збагачують породний склад, вводять до складу насаджень більш посухостійкі породи та цінні своєю деревиною породи.
Лісівники Вінниччини успішно використовують передові науково обґрунтовані технології та вирощують ліси майбутнього, покращують їхню продуктивність, збагачують породний склад, вводять до складу насаджень більш посухостійкі породи та цінні своєю деревиною породи.
У ДП «Гайсинський лісгосп» (директор Микола Лащенко, головний лісничий Сергій Руденко)  використовують передові технології створення та формування лісових культур, які забезпечать у майбутньому вирощування високопродуктивних, біологічно стійких та цінних лісових насаджень. 
Цієї весни гайсинські лісівники провели лісовідновлення на площі  162 га та створили майже 12 га нових лісів. До головної породи - дуба звичайного вводиться горіх чорний. Також висаджуються інші цінні породи: модрина європейська, берека лікарська, псевдотсуга  Мензіса (дугласія), до 20-25% в складі насаджень.
Горіх чорний – нетрадиційна порода для лісів Вінниччини. Вже більше двадцяти років Гайсинський держлісгосп створює культури горіха чорного. Схема  розміщення - 3,0х0,7 м або 4,0х0,7 м. При схемі змішування, наприклад, 3рДз1рГхч або 4рДз1рГхч дає добрий річний приріст. 
Це цінний інтродуцент родом з Північної Америки, який добре почуває себе і в наших умовах. Ще однією інтродукованою цінною породою є модрина європейська. Гайсинські лісівники у 2013 році почали вводити її 4-м рядком у культури дуба звичайного у Гайсинському лісництві. Модрина європейська - порода швидкоросла, відзначається доброю приживлюваністю, витривалістю, не вибаглива до ґрунту. Модрина має цінну деревину, надзвичайно міцну і довговічну, за що цінується як відмінний будівельний матеріал. 
Щороку вводиться до складу лісових культур берека лікарська, яка занесена до Червоної книги України і є аборигенною для лісів Вінниччини деревною породою. Берека відзначається хорошими посухостійкими властивостями і цінною деревиною. Берекові насадження були практично знищені у позаминулому столітті через масову промислову заготівлю.
Вже близько 10 років цінного досвіду вирощування лісових культур береки лікарської мають лісівники Сумівського, Бершадського, Цибулівського лісництв. Не один рік тут підбирали способи висівання береки для отримання посадкового матеріалу, знайшовши свій оптимальний варіант. 
- Ми довго не могли знайти оптимальний підхід у вирощуванні посадматеріалу береки. І проводили стратифікацію насіння, а потім весною висівали. І висівали з осені пом’ятими плодами, і висівали з осені висушеним насінням  – все це не давало очікуваного результату сходів, - розповідає інженер з лісових культур Г.Л. Бендаржевський. - Потім ми зібрані ягоди перетерли, промили, підсушили і з залишками плодів висіяли. В результаті отримали густі, мов щітка, сходи. 
Берека вводиться до складу лісових культур із головною породою дубом звичайним. А природне поновлення береки – явище надзвичайно рідкісне. Адже під самим деревом ягід практично не буває - їх з’їдають повністю птахи. Однак у Цибулівському лісництві досить часто спостерігають саме природне поновлення береки. 
До речі, активну участь у дослідженні способів висівання береки для отримання посадкового матеріалу брали вихованці Сумівського учнівського лісництва «Юні друзі лісу». Минулого року Маценко Дарія, яка досліджувала різні способи підготовки насіння береки лікарської до висівання, стала призеркою  щорічного Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, який проводить Товариство лісівників України. 
Кілька років тому почали вводити у насадження псевдотсугу Мензіса (дугласію). Вона посухостійка, менш вибаглива до вологості повітря. Приріст дає менший, ніж модрина.  Не скидає хвою, можна використовувати як новорічне дерево.
Працівники лісового господарства Вінниччини до створення й формування високопродуктивних лісових насаджень підходять професійно, застосовуючи  сучасні наукові технології, щоб залишити нашим нащадкам могутні ліси майбутнього.