Наступна новина > < Попередня новина

21.04.2021 21:45 давність новини: 3 р.
Автор:  пресслужба ВОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Вінницькі лісівники майбутній ліс вирощують у палетах

Гайсинські лісівники висівають жолудь дуба звичайного у багаторазові палети для вирощування сіянців із закритою кореневою системою
Лісівники Вінниччини створюють не просто ліс як джерело кисню, а високопродуктивні лісові насадження. Для цього використовують професійний підхід та науково обгрунтовані методики. У їхньому числі - створення лісових культур посадковим матеріалом із закритою кореневою системою.
Наразі на Вінниччині практично завершена весняна лісокультурна кампанія, активо тривають інші лісогосподарські роботи.
Нещодавно на базовому розсаднику ДП «Гайсинський лісгосп» (директор Лащенко М.М., головний лісничий Руденко С.І.) закладали жолудь дуба звичайного для вирощування сіянців із ЗКС цьогорічного сезону. Також вирощують дуб звичайний із ЗКС у теплиці Ладижинського лісництва.
Вирощується такий садивний матеріал у багаторазових полістиролових палетах. Перед посівом готується спеціальний субстрат, який складає лісовий грунт, торф та пісок. Ця грунтосуміш засипається у кожне відділення палет.
Лісорозсадницька справа не терпить помилок. А висівання жолудя у палети - це виключно ручна праця, яка потребує чималої ретельності і затрат часу, адже потрібно передивитися кожну насінину, щоб не висіяти неякісний жолудь. Тож працівниці розсадника докладають максимум уваги цій клопіткій роботі.
- На даний момент у базовому розсаднику закладено насіння дуба звичайного у 230 блоків, для чого було використано 80 кг жолудя. Ми плануємо виростити 15 тис. шт. сіянців дуба звичайного із закритою кореневою системою, - розповідає інженер з лісових культур Гайсинського лісгоспу О.П. Юрченко.
Застосування садивного матеріалу із ЗКС при створенні лісових культур забезпечує надійну, практично стовідсоткову приживлюваність. Адже коріння не травмується під час посадки, висаджується у відкритий ґрунт разом із спеціально підготованим субстратом, сприятливим для росту молодих насаджень. А ще цей метод дозволяє здійснювати посадку протягом усієї вегетативної частини року, що дає можливість заліснювати зруби влітку, не допускаючи шкідливої забур’яненості.
Створюють лісові культури сіянцями із ЗКС вручну з застосуванням спеціального конусного меча. Першими на Вінниччині почали вирощувати та створювати лісові культури сіянцями із ЗКС у Вінницькому лісгоспі.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ