Наступна новина > < Попередня новина

15.11.2021 16:24 давність новини: 2 р.
Автор:  Пресслужба ДП "Бершадський лісгосп"
Категорія: Загальні новини

Вінницькі лісівники завершують осінню інвентаризацію лісокультурних об’єктів

Осінь – час, коли природа готується до зимового відпочинку. Проте у лісівників і в цю пору вдосталь роботи. Адже саме восени лісівники підбивають підсумки і оцінюють результати своєї лісокультурної роботи за рік.
Традиційно в кінці вегетаційного періоду після закінчення основних лісокультурних робіт фахівці лісового господарства проводять інвентаризацію садивного матеріалу у розсадниках (сіянців, укорінених живців, саджанців), лісових культур і природного поновлення.  Ця щорічна процедура дозволяє визначити ефективність робіт з відтворення лісів, якісного стану створених лісових культур, якість садивного матеріалу, призначення заходів з поліпшення стану лісокультурних об'єктів. Чергову осінню інвентаризацію вже завершили у ДП «Бершадський лісгосп».
У 2021 році в держлісфонді Бершадського лісгоспу було створено 100 га лісових культур. Цієї осені під час акції «Створюємо ліси разом», яка проводиться на виконання програми Президента України «Зелена країна», бершадські лісівники на площі 10 га посадили 60 тис. шт. сіянців.
Фактична приживлюваність лісових культур 1-3-річного віку в держлісфонді складає 93%. Згідно з результатами осінньої інвентаризації, бершадські лісівники перевели цього року у покриту лісом площу в держлісфонді 84 га лісових культур.
На лісорозсадниках, в теплицях і парниках Бершадського держлісгоспу цього року вирощують посадковий матеріал 30 видів, серед яких шпилькові, листяні, плодокісточкові та чагарники. Всього бершадські лісівники виростили майже 715 тис. шт. стандартного посадкового матеріалу, зокрема дуба звичайного – основної лісотвірної породи подільських дібров – 528 тис. шт.,  горіха чорного – майже 50 тис. шт., береки лікарської – 5,2 тис. шт. У теплицях і парниках - живці 25-х форм декоративних вічнозелених та листяних порід у кількості майже 14 тис. шт., із закритою кореневою системою (в горщиках) – понад 7 тис. шт., які налічують 66 форм декоративних вічнозелених та листяних порід. В контрольованому середовищі (в коробах) вирощуються 103 тис. шт. сіянців восьми  шпилькових порід та дуба звичайного (в коробах та касетах).
Під час проведення лісокультурної кампанії 2021 року активну участь прийняли: майстри лісу Блонський О.А., Паламарчук П.П., Сизюк Г.Г. -  у Бершадському лісництві; Паляничук С.В., Козачок Г.О., Вінниченко А.Г. та ланка Бездітної О.М. - у Сумівському лісництві; Дейлик О.І., Гайдей М.В., Хмарук О.І. – у  Цибулівському лісомисливському лісництві; Чайка В.О., Аветян Е.Р. - у Ободівському лісництві.