Наступна новина > < Попередня новина

22.06.2020 16:39 давність новини: 10 дн.
Автор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Червень з дощами – ліс із грибами!

Сироїжки, голубінки, варги, майські гриби, маремухи, бабки, жовтяки - ці колоритні діалектні та «правильні» літературні назви сьогодні не просто звучать у мовленні подолян, а й самі грибочки рясно пістрявіють у лісових корчах, щедро наповнюючи кошики та відра любителів «тихого полювання». Є навіть у наших лісах навіть «король» грибного царства – білий гриб, боровик!
Дощовий сезон нині сприяє підвищеному відвідуванню грибниками лісових масивів, адже ліс – це безцінна щедра природна скарбниця. Лісівники Вінниччини щодня створюють, доглядають, охороняють державний лісовий фонд, а лісові масиви крім своєї основної функції – екологічної – є надважливим духовним, культурним, рекреаційним елементом. Простіше кажучи, населення має можливість насолоджуватися прогулянкою лісом, співом птахів, красою квітів, спостерігати за тваринами, а ще – збирати лісові ягоди та гриби.
Традиційно погляди на те, чи варто вживати гриби у їжу, кардинально розходяться. Однак це не скасовує цього прадавнього промислу, який обріс цілою низкою народних знань, традицій, вірувань, науково доведених та зовсім необгрунтованих логікою правил збирання, поводження, зберігання та переробки грибів. А ще ми маємо різноманітні рецепти, у результаті яких насолоджуємося такими «добрими», як кажуть на Поділлі про усе смачне, наїдками. Однак далеко не всі грибники є досвідченими і мають від кого перейняти корисні знання.
Статистика щороку неприємно вражає цифрами харчових отруєнь, спровокованих неправильним збором, зберіганням, приготуванням грибів або вживанням отруйних грибів у їжу. На території України поширені як смертельно отруйні, так і дуже отруйні та просто отруйні гриби. Отруєння найчастіше спричинене не лише вживанням отруйних грибів, а й неправильним приготуванням умовно-їстівних грибів, вживання старих, зіпсованих їстівних грибів або ж грибів, що мають двійників чи змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників). Тому традиційно у цей період лісівники Вінниччини закликають любитетів «тихого полювання» бути обережними.
Варто пам’ятати наступні правила:
– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
– краще збирати гриби рано-вранці: вони свіжі, міцні, добре зберігаються;
– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтеся;
– зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів, аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити, посмажити чи законсервувати;
– варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад, ботулізму, який характерний для загерметизованих консервів;
– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.
Ознаки отруєння грибами:
Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами:
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).
Вінницькі лісівники нагадують: гриби можуть бути і дуже небезпечними. Якщо ви не впевнені у своїх знаннях чи знайдений гриб викликає сумніви, не слід ризикувати своїм здоров’ям та життям! Дотримуйтеся правил приготування грибів. При перших ознаках отруєння не гайте часу і викликайте швидку медичну допомогу.
На фото – лісничий Орлівського лісництва ДП «Тульчинське ЛМГ» В.В.Бендера. Лісові угіддя лісництва близько розташовані до населених пунктів, тому відпочиваючих та грибників сьогодні тут можна зустріти чимало. Лісничий та майстри лісу розповідають населенню не лише про безпеку при зборі та вживанні грибів, а й про правила поведінки у лісі, адже їхнє дотримання збереже природу!