Наступна новина > < Попередня новина

13.05.2020 23:14 давність новини: 4 р.
Автор:  пресслужба ВОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Лісівники Вінниччини провели технічне приймання лісокультурних робіт

Створили лісові культури дуба звичайного, модрини європейської, горіха чорного на «дуже добре» та «добре»
Цьогоріч лісокультурна весняна кампанія на Вінниччині пройшла в особливих умовах, адже відсутність снігу взимку призвела до недостатньої кількості вологи у ґрунті, березень та квітень також були малодощовими. Однак відтворення лісів відбулось якісно, у стислі агротехнічні строки, з дотриманням усіх вимог, у тому числі із застосуванням у деяких лісгоспах нових технологій (висаджування сіянців із закритою кореневою системою з допомогою спеціального пристрою). Високу якість робіт підтверджують і результати технічного приймання робіт.
Цю щорічну процедуру проводять із метою визначення якості створених лісових культур та відповідності проекту лісових культур. Зазвичай техприймання проводиться не пізніше як через 10 днів після закінчення всіх лісокультурних робіт на даній ділянці комісією у складі представників держлісгоспу та лісництва.
Під час технічного приймання перевіряють якість підготовки ґрунту, визначають метод і спосіб створення лісових культур, глибину та густоту садіння чи висівання, якість садивного матеріалу та інші норми створення лісових культур. Наскільки правильно посадили культури, визначають за глибиною розташування кореневої шийки сіянця, щільністю засипання ґрунтом, розміщенням коренів. Для цього розкопують незначну кількість рослин. Якщо лісові культури створювали методом сівби, то перевіряють глибину загортання насіння та рівномірність висівання шляхом розкопування посівних стрічок на різних частинах ділянки.
Відповідно до матеріалів технічного приймання лісових культур, створених у 2020 році у держлісгоспах Вінницького ОУЛМГ, проведено відтворення лісів на площі 1093 га (101% до плану),  в тому числі лісовідновлення – 1051 га ( 101%). З них за станом  якості визначено на «дуже добре» 776 га (74%), «добре» -  275 га (26%). Лісорозведення – 20 га (105%), з них  за станом  якості оцінено на «дуже добре» 15 га (75%), «добре» -  5 га (25%). Проведено сприяння природному поновленню на площі 22 га (110%),  з них  за станом  якості отримали оцінку «дуже добре» 11 га (50%), «добре» -  11 га (50%).
Посів у лісових розсадниках проведено на площі 17,3 га (105% від плану), при цьому асортимент лісоутворюючих та декоративних порід у середньому становить 50 видів. Створено шкілок та плантацій на площі 54 га (138% від плану), з них новорічних плантацій шпилькових порід - 49 га.
Цього року у держлісфонді створено лісових культур з головною породою дуба звичайного на площі 927 га, що становить 87% від загальної кількості. Лісових культур з головною породою модрини європейської створено 14 га (1%), горіха чорного – 40 га (4%), інших лісоутворюючих деревних порід – 90 га (7%).