Наступна новина > < Попередня новина

03.06.2019 18:09 давність новини: 5 р.
Автор:  Прес-служба Вінницького ОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Лісівники Вінниччини розвивають мисливське господарство

29 травня 2019 року під головуванням начальника управління А.О. Бондаря відбулося засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. Серед інших розглядалось і питання стану ведення мисливського господарства користувачами мисливських угідь Вінницької області
Начальник Вінницького ОУЛМГ наголосив, що лісівники Вінниччини підвищують ефективність ведення мисливського господарства, активно борються з браконьєрством, виховують у мисливців культуру полювання, демонструють позитивну динаміку мисливського господарства. Керівники держлісгоспів добре розуміють, що мисливське господарство – невід’ємна складова частина лісового господарства і шукають шляхи його розвитку.
У 2019 році в мисливських угіддях області обліковано 217 голів оленя благородного, 700 – оленя плямистого, 7804 – козулі, 1458 – кабана.
Мисливське господарство вимагає значних витрат, які держава практично не фінансує. Самоокупним мисливське господарство є лише в Іллінецькому лісгоспі (125 %), Тульчинському ЛМГ (122 %) і Дашівському ДЛМГ (103 %).
В інших господарствах витрати на охорону та відтворення мисливської фауни більші, ніж надходження від мисливськогосподарської діяльності. Загальна по управлінню самоокупність мисливського господарства становить 74,7 %.
Серйозною проблемою є браконьєрство та низька культура полювання. Єгерська служба та державна лісова охорона підприємств лісового господарства ведуть постійну боротьбу з порушниками правил полювання. З початку 2019 року проведено 309 рейдів, виявлено 94 порушники правил полювання, відповідно накладено штрафів на суму більше 23 тис. грн. А ще – задумаймось над цифрою - знято 219 мисливських петель, жахливого знаряддя вбивства для тварин!
Щільність мисливських тварин має бути оптимальною. Як і щільність так званих шкідливих хижаків. Адже коли їх забагато, зменшується кількість інших видів, хижаки нападають і на свійських тварин, а також вони є переносниками небезпечної інфекційної хвороби – сказу. Тому їхня чисельність контролюється згідно санітарно-ветеринарних норм і здійснюється постійний моніторинг працівниками державної лісової охорони та єгерськими службами держпідприємств ВОУЛМГ.
Так, станом на кінець травня 2019 року відстріляно 3 вовки, 199 лисиць, 356 бродячих собак, 57 котів, 54 ворони.