Наступна новина > < Попередня новина

09.07.2020 21:20 давність новини: 4 р.
Автор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
Категорія: Загальні новини

Вінницькі лісівники розводять «царську птицю»

Розведення фазана звичайного - це порівняно новий напрямок у роботі вінницьких лісівників. Держпідприємства лісового господарства працюють комплексно: і відновлюють ліси, і розвивають мисливське господарство, збагачують видову фауну лісів Вінниччини. Іллінецький лісгосп першим серед держлісгопів Вінниччини взявся за цю справу, а зараз вирощують фазанів гайсинські, крижопільські, дашівські лісівники.
У ДП «Гайсинський лісгосп» фазанорозведення - на серйозному професійному рівні. Справою розведення «царської птиці» зайнялись у 2018 році, побудувавши в угіддях Гайсинського лісництва повноцінний фазанарій. 
Тож щороку у фазанарії кипить ретельна трудомістка робота, в якій від виконання кожної умови залежить загальний успіх справи. Адже фазан – досить вибаглива у догляді птиця, яку слід правильно годувати, напувати, вчасно доглянути. Варто уважно контролювати фазанячі бої,  бо ці войовничі звички часто призводять до загибелі слабшого суперника.
Працівники тут мають вчасно збирати яйця, правильно закладати їх до інкубатора. А ще за малечею досить важко доглядати. До 2-місячного віку пташенята знаходяться в окремому приміщенні, за потреби їх тут вигрівають інфрачервоною лампою. І від хижаків лісівники вигадують захист, адже фазанарій знаходиться у лісі, де мешкає чимало куниць, ласиць. А птах цей і красивий, і своєрідний за характером. Працівники фазанарію розповідають, що птах уміє прекрасно маскуватися, дуже швидкий та проворний, тому на території вольєру недосвідченій людині не видно численних птахів.
Цього року у гайсинському фазанарії залишили для розведення маточне поголів’я, що скадається із 15 фазанячих сімей. Точніше сказати, у самців тут гареми – на одного півня залишають по чотири курочки, які і несуть яйця. Уже цього сезону зібрати 2 тисячі яєць, заклали до інкубаторів 800 шт.
Реалізовують у Гайсинському лісництві і яйця фазана (12 грн. за 1 шт.), і птахів. Доросла особина коштує 300 грн., молодняк віком 1 тиждень – 50 грн., 1 місяць – 80 грн., 2 місяці – 120 грн. за голову.
Купують для розведення фазанів та яйця птахів у гайсинських лісівників як приватні підприємства, так і державні, приміром, цього року Великоанадольський лісгосп із Донеччини. Загалом із початку цього року уже реалізували 140 птахів, розповів лісничий Гайсинського лісництва Петро Латюк.
Лісівники і реалізовують фазанів, і випускають у природне середовище – як минулого року, так планують і цього року випустити 300 пташенят, коли ті досягнуть 3-місячного віку. Такий захід забезпечує збереження та розширення біологічного різноманіття.
- Середовище природного поширення фазанів – це береги річок, долини, зарості чагарників, кущів, - розповів мисливствознавець Гайсинського лісгоспу Сергій Злепко.
Тож і гайсинські лісівники обирають для переселення фазанів схожі умови, угіддя, які мають ставок, балки, межують із водоймою та польовою місцевістю. Адже у фазана чимало природних ворогів (лисиця, бродяча собака, яструб та інші хижі птахи), від яких він зазвичай і ховається у такій місцевості. А ще тут птиця знайде воду та природний корм, насіння трав, плоди кущів, приміром, терену. Місцеве населення уже досить часто може побачити на узліссі цього красивого птаха.